17 Eylül 2014 Çarşamba

MARMELATLI PUF






MARMELATLI PUF
BERLİNER
DONUT

Bu harika görüntünün oluşmasında bana yardımcı olan geleceğin büyük şefi kızım Enzel Ege ye teşekkür ederim. Resmin çekilmesinde tarifin düzenlenmesinde ve çeşitliliğin oluşmasındaki soslarıyla katkısı çok büyüktü...Kızkardeşim Özgür'e de bu güzel tabağı için teşekkür etmeliyim. Birde tadarak yorumlarını eksik etmeyen sevgili annemi de unutmamalıyım. Teşekkürler annem. 
İyi ki varsınız...
Resmi görenler hemen tarif istediler. Bende blog da tarifi paylaşayım istedim.
Yaptım beğendim, yapın beğeneceksiniz.

HAMUR MALZEMELERİ:
5 Bardak Un
2 Paket Kuru Maya
1/3 Bardak Şeker
1,5 Bardak Ilık Süt
Yarım Bardak Eritilmiş Tereyağı
2 Yumurta
1 Tutam Tuz

HAZIRLANIŞI:
Ilık süt ile maya karıştırılır. Başka bir kapta yumurta, şeker, tereyağı, bir tutam tuz karıştırılır ve ılık süt - maya karışımı eklenir. Un eklenip iyice yoğrulduktan sonra ( mayalı hamurlarda mayalanmaya bırakmadan önce hamuru 5-6 dakika yoğurmak önemli püf noktasıdır) yaklaşık havanın ısısına bağlı olarak 30-60 dakika arasında bekletilir. Mayalanma tamamlandıktan sonra 1 parmak kalınlığında hamur merdaneyle açılır ve istediğiniz büyüklüğe uygun bir bardak, kase, kalıp ile kesilerek altı unlanmış tepside tekrar dinlenmeye bırakılırlar. Ortası delik donut lar yapmak istersek de tam ortasından parmağımızı batırarak delip sonrada deliği genişlete biliriz. 30 dakika kadar beklettiğimiz parçaları kızgın yağa atılarak pişirilir. Kızgın yağa puflar atıldıktan sonra ocak biraz kısılırsa içlerinin pişmesi daha güzel olur. Yağdan çıkarılan puflar toz şekere bulanır sonrada içleri marmelatla ya da çikolata sosla doldurulur. Doldurma işlemi için buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz. Alt köşeye marlelatı sıkıştırınca ucunu keserek pufları doldurabilirsiniz. Doldurmadan önce puflar kenarında kürdanla açacağınız delikler doldurma işleminizi kolaylaştıracaktır. Marmelat ev yapımı ya da dışarı dan alınan herhangi biri olabilir. Ben, şekersiz yaptığım vişne marmeladını kullandım. Marmelatlı olursa Almanlar "berliner", çikolatalı olursa Amerikalılar "donut" diyorlar. Bende "marmelatlı puf" dedim.

ÇİKOLATALI SOS:
80gr lık 1paket çikolata 
Süt

HAZIRLANIŞI:
Süt ısıtılır ve ateşten alınır. Küçük parçalara kesilmiş çikolatanın üstünü kaplıyacak kadar sıcak süt dökülür. Yavaş yavaş karıştırarak çikolatanın erimesi sağlanır. Hazırlanan sos puflar üzerine sürülür, içine doldurulur.


Aslında yaparken adım adım resimlerini koysam da güzel olur.  Beğendim bu fikri... 
gecenin bir yarısı oturmuş tarif yazıp insanlarla paylaşmaya can atıyorum. 
Hayat güzel...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder